..::: Capoeira Asocijacija Srbije :::..
NOVI SAD - SUBOTICA

Home / Blog

Blog

Polaganje za pojaseve -Batizado 09.07.2016.

Kapuera kao i druge borilačke veštine, osim treninga u sebi sadrži i odlaske na seminare, usavršavanja a u određenim periodima i takmičenja.Prilikom odlaska na seminare, kao i takmičenja , član dobija priliku da se upozna sa novim trenerima, mestreima, ljudima koji treniraju kapueru u nekom drugom gradu,zemlji i nekoj drugoj kapuera grupi.na takmičenjima koja ne pretstavljaju za kapueristu vrhovni dokaz da je najbolji, jer je kapuerista svestan da tako nešto ne postoji i da je svaki uspeh odraz trenutnog stanja, takmičar više dobija trenutnu informaciju o tome gde se nalazi u odnosu na druge vežbače.
Postoje razne nedoumice, da li da se učestvuje ili ne.Mnogi zbog straha od nepoznatog ili od neuspeha, umesto da sve to gledaju kao izazov i druženje, povlače se u sebe ili čak napuštaju klub.
Takmičenje treba da bude zabava, pozitivno "odmeravanje " sopstvenih sposobnosti koje treba da povratne informacije o trenutnom poznavanju kapuere i nivou lične veštine, izazov koji nas čini boljim i koji nas dodatno podseća da imamo mnogo toga da naučimo i da uvek treba da se trudimo da budemo bolja verzija sebe, zar ne?

Što se tiče polaganja za pojaseve i više rangove, ta ceremonija, koja se naziva Batizado i entrega de cordas, održava se jednom godišnje.Mngo puta čujem priču :"a ne, neću ove godine učestvovati, mislim da nisam spreman, nisam dovoljno dobar, mene to ne interesuje, ja treniram kapueru iz ljubavi..."
Batizado i polaganje, predstavljaju najvažniji vikend za jednog kapueristu, to je kruna njegovo vrednog treniranja tokom cele godine na kojem svojim prisustvom pokazuje da je bio tu, radio na sebi i da je spreman da kroz prisustvo verifikuje svoje bitisanje u kapuera porodici čiji je član.

Zamislite godišnji skup vaše porodice!, da li mislite da taj vikend postoji neko drugo mesto na kome je važnije da budete?, za mene kao kapueristu, odgovor je jasan! - NE !,.Batizado i troca de cordas vikend i ceremonija, su najvažnije mesto na kome ja kao kapuerista treba da budem.

Da li ste spremni za naredni pojas, ili ne, o tome se brine vaš trener koji vas posmatra cele godine, testira i analizira.Nikad se ne kalkuliše i ne radi o trgovini gde se učestvuje samo kad se dobija naredni pojas, dobili ili ne pojas na ceremoniji.Potrebno je ispoštovati odluku svog trenera , jer objašnjena o tome kad pojas dolazi ukoliko moraju da se daju i objašnjavaju, sama po sebi su znak mentalne nespremnosti za više i kompleksnije stepene napredovanja i to je znak da treba još da se trenira strpljivo i čeka dan kad dolazi viši rang.
Ukoliko član smatra da je trener bio obavezan da mu dodeli rang, i nije ispunio očekivanja, treba da se zapita da li kao manje kompetentan zaista ima iskustva da kritikuje i osporava odluke onog sa više iskustva.
Da li treba da budete na polaganju?, definitivno DA!, jer to je vaš vikend, vikend koji vaš trener organizuje zbog vas, gde ste vi glavne i centralne ličnosti i vaša kapuera :)

Created by: Kristijan Bognar.   Design by: Frank.