..::: Capoeira Asocijacija Srbije :::..
NOVI SAD - SUBOTICA

Home / Blog

Blog

Pravilan pristup treningu 11.11.2009.

Kao neko ko se bavi borilačkim veštinama, mislim da je veoma bitno da naučimo da vodimo evidenciju i zapisujemo kako treniramo i šta radimo i uoppte, kako se ponašamo tokom našeg dana, kako smo se hranili, kako smo reagovali na neku tehniku, da li smo slušali trenera i zapamtili ono što se radilo taj dan na treningu. Nije loše da počnemo da vodimo mali dnevnik na dnevnoj bazi kako bi smo mogi da pratimo svoje navike i time upoznamo zaista sebe realno i vidimo, koje su to aktivnosti koje smo radili sa željom da postignemo neki cilj i nešto postignemo. Mislim da je to veoma korisno i zato to preporučujem svakome.
1.Vodite evidenciju kako se hranite- bilo da ste uneli u organizam nešto kvalitetno ili je to bio fast food, zapišite to i budite iskreni prema sebi, iako treba da se trudite da unosite kvalitetne namirnice i da imate kvalitetan način ishrane kao profesionalan sportista, prihvatite činjenicu da ste ljudsko biće koje nekad neće moći da odoli i nekoj od "zabranjenih namirnica" i da ipak to nije lepo negde sakriti od samog sebe a i zapisivanjem nekako nećete previše varati sebe.

2.Vodite evidenciju kad idete na spavanje i kad ustajete, imaćete time informaciju da li se odmarate dovoljno i da li zaista sebi obezbedjujete neophodnih 8 sati sna. Ako ste profesionalan soprtista ili imate po dva treninga dnevno, zaboravite na razne priče u kojima vam neko govori kako je dovoljno samo 6 sati sna. San je neophodan koliko i trening, to je ravnoteža uz ishranu.

3.zapisujte koje vitamine i minerale ste uzeli kao dodatak ishrani tokom dana, ako ste profesionalni sportista ili jednostavno volite sportski nacin zivota, imate dosta treninga i oni su naporni, organizmu je potreban dodatak. Nemojte da se o tome šta ćete uzimati konsultujete sa nekim "dobronamernim " likom iz okoline, potražite savet sportskog lekara i nutricioniste, ima dosta komercijalnih proizvoda i treba da uzimate samo proverene suplemente i zbog zdravlja a i zbog svog novčanika.

4.Zapisujte kakav vam je bio pristup svakom danu, koji moto vas je držao tog dana, ako ste u fazi pripreme za ostvarenje nekog cilja koji ste sebi zacrtali, bitno je da takodje dobijte sliku o tome kakav vam je bio mentalni stav tog dana i nekad kad se nalazite na strogom rezimu ishrane koji ste sebi nametnuli, ako niste dovoljno spavali o odmarali možete time videti kako je to uticalo na vašu psihu i odnos prema svom danu i drugima iz vašeg okruženja. Nekad poostren režim treninga može da vas malo učini nerazumljivim za vašu nablizu okolinu i tako možete sebi da pomognete, da izbegnete situacije konfrontacije sa okolinom koje su proizvod uzburkanih emocija izazvanih režimom i drilom koji ste sebi nametnuli kako bi ste postali bolji u nekom aspektu svoje borilačke veštine i treninga.

Vodite svoju ličnu listu aktivnosti tokom dana, pomoći će vam da to upredite sa ciljevim koje sebi zadajete kako bi oni bili realni i time ostvarivi
1-vase aktivnosti društvenog života, šta radite i čime se bavite kad niste na treningu
2-ako ste trener, kako idu treninzi u vašoj školi, kako da ih poboljsate
3-vaš lični trening : kako sam razvijao svoje veštine danas?
4-povrede: kako su se desile i kako treba da se ponasam u budućnosti kako bi ih izbegao?
5-odmor-jesam li odmoran ili sam usporen i umoran?
6-okolina koja me okružuje:sta se dogadja oko mene, dobro i loše, ima li stresa koji dolazi spolja ili iznutra?
7-ishrana-suplementi-sta jedem i unosim u svoje telo?
8-odnos sa trenerom , ako sam trenirao sa trenerom, ili svojim sportskim kolegama, kako je prošla interakcija izmedju nas, da li sam pažljivo slušao, jesam li zapamtio sve što treba i kako mogu da promenim ono što mislim da meni ne leži i učinim da to bude dobro za moj napredak?

Vodeći ovakvu evidenciju, pomoći ćete sebi da brže napredujete, sa manje stresa i više radosti i da uživate u svom omiljenom treningu na naj bolji način, ovako ćete voditi računa o svemu, o direktnim stvarima vezanim za trening, kao i o onim sporednim stvarima koje naizgled ne uticu na sam trening i ucinak ali su isto tako bitni za vašu mentalnu i fizičku ravnotezu, ako možete negujte svoje telo i pazite na njega, činite sve tokom treninga kako bi postigli svoje ciljeve a isto tako ga i negujte, idite na masažu i pomozite mu da se odmori nako teških i napornih treninga i dnevnih obaveza.
sretno!
mene su ovom učili i trudim se da pamtim ove reči, nadam se da će i vama pomoći!
Dušan Kašanin

Današnji treninzi

Novi Sad

Dečija grupa pioniri (od 4 do 8 godina)
18:30-19:30 h

Dečija grupa tinejdžeri (od 8 do 12 godina)
19:30-20:30 h

Grupa za odrasle, napredna (12 godina pa na više)
20:30-22:00 h


Created by: Kristijan Bognar.   Design by: Frank.