..::: Capoeira Asocijacija Srbije :::..
NOVI SAD - SUBOTICA

Home / Muzika / Instrumenti

Instrumenti

Berimbau

Birimbao je drveni jednožičani instrument, najcešce napravljen od drveta Biribe koje raste u Brazilu, ostali delovi su žica (arame , koja se najčešce uzima iz automobilske gume), rezonantna kutija (cabasa, nacinjena od osušene i očisćene tikve), udaraljka (vaketa, kojom se udara po žici), zvečka (caxixi) i metalni novčić (dobrao ili moeda).

Uloga birimbao u capoeiri je da vodi Rodu, odnosno komanduje dogadjajem, reprodukovanjem odredjenog ritma( ima ih više: angola, sao bento pequeno, sao bento grande de angola, regional, iuna, cavalaria, jogo de dentro, banguela, santa maria, idalina, amazonas, signo salomao ), birimbao poručuje igračima na koji se način capoeira igra. Capoeira ritmovi se na birimbau dobijaju kombinacijom nekoliko osnovnih tonova. Prvobitno, capoeira se radila bez instrumenata, ne zna se tačan trenutak inkorporacije birimbaoa u capoeiru ali od 1850 godine instrumenti se pojavljuju u capoeiri i danas je birimbao nezamenljiv instrument u capoeiri i cešto sinonim ca capoeiru.

Pandeiro

Smatra se da pandeiro dolazi originalno iz istočne afrike, ali imamo primere sličnog instrumenta I u Evropi I Arabiji. Smatra se kompletnim prekusionističkim instrumentom jer ima kompletan raspon tonova, niske, srednje I visoke tonove. Pravi se od drveta I pokriven je sa životinjskom kožom (neki se prave i sa zmijskom kožom), obično ima 5 ili 6 metalnih dodataka čija uloga je slična žvecki i upotpunjuju zvuk. Koristi se kao prateći instrument u raznim muzičkim zanrovima a jedan od naj poznatijih jeste Samba. U capoeiri se koristi više ritmova koji se dobijaju na pandeiru, u zavisnosti od načina igre, gde postoji osnovni ritam I varijacije istog.

A-go-go

perkusionistički instrument koji se sastoji od dva metalna zvončeta gde se zvuk dobija udaranjem po površini sa metalnim štapicem ili prstima. Daje specifičnu boju i šmek capoeira hodi. Takodje se koristi i u Maculele-u I Sambi. A-go-go se moze napraviti i od drveta.

Atabaque

Atabaque je veliki bubanj koji se koristi u Capoeiri, najčesće se koristi koža od govečeta koja je sistemom konopaca, kočica i metalnih prstenova zategnuta preko vrhe drvenog tela koje se često pravi od bureta. Osnovni ritam Atabaque je sličan kao i kod pandeira.

Caxixi

Caxixi je žvečka koja se drži u ruci sa kojom držimo vaketu, udaraljku sa kojom sviramo Berimbao, pravi se od trske i unutra mogu da se nalaze kamenčići, suve bobice neke biljke ili školjkice. Iako možda ne deluje kao bitan faktor u izvodjenju Capoeira muzike, caxixi daje bitan doprinos atmosferi i celokupnom utisku koji proizvodi Capoeira Bateria za Hodu

Pored toga što je neophodno naučiti kako se svira koji instrument kako bi smo što viče učli u Capoeiru, takodje je važno da naucimo kako se održavaju i neguju instrumenti koje imamo kako bi oni imali što bolji zvuk i duži vek trajanja. Capoeira instrumenti oslikavaju emocije i predstavljaju dušu Capoeire i kao takvi njihovo prisustvo je neodvojivo od Capoeira Hode.

Created by: Kristijan Bognar.   Design by: Frank.